9 Şubat 2012 Perşembe

Tiyatro Artı'dan Seyirci Kalınması Gereken Bir Oyun "1973-Bir Harem Ağasının Hikayesi"

Siz hiç Tünel’den Karaköy’e yürüyerek, farklı mekanlara girip çıkarak, üstelik birini takip ederek, bir tiyatro oyununa dahil oldunuz mu? Böyle bir tiyatro deneyimini ilk kez duyuyorsanız siz, henüz Tiyatro Artı ile tanışmamışsınız demektir.

Sözünü ettiğim oyunun adı Takip. İki sezon önce İstanbul’da daha öncesinde İzmir’de sahnelenen bu oyunu maalesef artık izleme şansınız yok, ama Tiyatro Artı’nın yine Takip gibi sahne ile sınırlı kalmayan, bu kez iç mekanlarda değişik hikayeler anlattığı sezon başından beri Mekan Artı’da sahneledikleri başka özgün bir oyunu var. Oyunun adı Üç Kişi ve yine Takip’te olduğu gibi tek seyircili bir oyun. Bu oyunun en önemli parçası sizsiniz, oyun sizinle birlikte yürüyor. Çok fazla anlatmayayım, çünkü bu keyfi bizzat yaşayarak kendiniz öğrenmelisiniz.

Tiyatro Artı ekibindeki herkes ya oyun yazıyor, ya yönetiyor, ya sahnede oynuyor, herkesin ortak çabası ise sahnede yeniyi seyirciyle buluşturmak.

Bu oyunlara bu hafta içinde bir yenisi daha eklendi ki söz konusu oyunun konusu harem ağaları. Oyunu yazıp yöneten isim, aynı zamanda Tiyatro Artı’nın ve Mekan Artı’nın kurucularından Ufuk Tan Altunkaya.
1973-Bir Harem Ağasının Hikayesi oyununun gerek sahne kurgusu, Mercan Dede’nin müzikleri ve Murat Baykan’ın etkileyici performansı öyle güzel bir bütünlük oluşturmuş ki bir saatin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.

Ayaklarından ve ellerinden bağlanarak hadım edilerek harem ağası yapılan bu insanların çektikleri acılar, karşı cinsten birini gördükleri zaman içlerinden geçenler ve fazlası...

Tüm bu anlattıklarımı Murat Baykan sahnede beden diliyle o kadar iyi aktarıyor ki özellikle hadım edilme sahnesi oyunun en can alıcı bölümlerinden biri.

Yaşayan son harem ağasının ölümüyle biten bir devir ve Boğaz Köprüsü’nün kurulmasıyla başlayan başka bir devir, zincirlerle oluşturulan Boğaz Köprüsü, tavandan sarkan siyah kurdeleler.
Sahnedeki atmosfer çok güzel, bir tek dış ses tam net değildi sanki.

Oyunun konusu ilginizi çeker ya da çekmez bu ayrı bir konu.
Ama sahnede farklı bir şeyler seyretmek, öteki olana karşı bakış açınızı gözden geçirmek isterseniz bence bu oyuna kesinlikle seyirci kalmalısınız:)

Satırlarımı yine Tiyatro Artı’dan yeni bir oyun haberi vererek sonlandırmak istiyorum. Tiyatro Artı ekibinden Didem Kaplan’ın kaleme aldığı Şiddet Üçlemesi 1 : Ayna 21 Şubat’ta Mekan Artı’da başlayacak, aklınızda bulunsun derim:)

Tiyatro Artı ve Mekan Artı’nın Güncel Oyun Programına Ulaşmak İçin;

www.mekanarti.com



Sanatla, sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder